Je auto te lang stilgestaan? Zo voorkom je autopech!

Je auto te lang stilgestaan? Zo voorkom je autopech!

Ook auto’s die niet rijden hebben veel te lijden

Je hebt soms van die situaties waardoor je de auto in een bepaalde periode niet of nauwelijks gebruikt. Wij zien dat bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis veel voorkomen bij onze zakelijke en particuliere klanten. Veel thuiswerken, de kinderen die niet naar school of clubs gebracht hoeven te worden en alleen voor de meest urgente levensbehoeften de deur uitgaan, heeft ook voor de conditie van uw auto de nodige gevolgen. In dit artikel gaan we daar graag wat dieper op in.

Is lang stilstaan slecht voor een auto?

Bij problemen die kunnen ontstaan als auto’s voor langere tijd stilstaan dient een onderscheid gemaakt te worden tussen langdurig stilstaan en het voor een kortere periode (bijvoorbeeld enkele weken) niet gebruiken van de auto. Door langdurige ziekte of verblijf in het buitenland kan een auto soms wel een half jaar of langer niet van zijn plaats komen. Als zo’n periode van stilstand is voorzien, dan kunnen er bepaalde voorzorgsmaatregelen genomen worden. Denk bijvoorbeeld aan het demonteren en conserveren van de accu. In dat geval hebben bijvoorbeeld ook de banden, remmen, de distributieriem en multiriem, motorolie, koelvloeistof, remvloeistof en brandstof het zwaar te verduren. Dit soort vitale onderdelen lijden – hoe gek dat ook klinkt – meer als de auto lang stilstaat dan tijdens het rijden. Rubber droogt uit, de kwaliteit van de olie, vloeistoffen en brandstof gaat achteruit en scharnierende mechanische delen kunnen vastroesten. Dit soort problemen zijn dus specifiek van toepassing als uw auto heel lang stilstaat. Voor je veilig met je auto de weg op kunt gaan raden wij aan om de auto grondig en deskundig te laten inspecteren en dit te combineren met een onderhoudsbeurt. De technische staat van de auto wordt dan volledig door onze monteurs onder de loep genomen en zij geven gelijk bij je aan welke zaken er vervangen of gerepareerd moeten worden.

Dit kun je doen om het effect van lang stilstaan op je auto te verminderen

Tijdens de coronapandemie, maar ook bij ziekte of tijdens vakanties is er soms sprake van minder intensief gebruik van de auto. Dat is echt wel iets anders dan dat de auto soms wel een jaar of zelfs langer helemaal niet gestart of verreden wordt. In dit soort situaties is het goed om de auto sowieso wekelijks even te (laten) starten en er een kort ritje mee te maken. In dat geval krijgt de accu namelijk optimaal de gelegenheid om bij te laden. Vergelijk zo’n verplicht wekelijks ritje met de auto maar met de lichaamsbeweging die feitelijk ieder mens nodig heeft om fit en vitaal te blijven.

Is je auto toe aan een APK?

Voorkom dat u een boete krijgt en laat uw APK-keuring op tijd uitvoeren. Dit kan al vanaf twee maanden voor de APK-vervaldatum. Vul uw kenteken in en controleer of uw auto binnenkort gekeurd dient te worden.

(Jaarlijks) onderhoud van je auto is in deze tijd extra belangrijk

Jaarlijks onderhoud is altijd belangrijk, maar zeker in deze tijd is het slim om wat extra aandacht aan je auto te geven. Daarom is het verstandig om bij de jaarlijkse APK controle een kleine of grote beurt in te plannen. Het verversen van de olie en oliefilter en het bijvullen van andere vloeistoffen behoort tot de standaard bij een kleine beurt. We besteden in deze tijd extra aandacht aan problemen die kunnen ontstaan door het lange stilstaan van je auto. We controleren alle essentiële onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage door langdurige stilstand zodat we deze kunnen verhelpen. Geef bij het maken van een afspraak even aan of je auto veel heeft stilgestaan het afgelopen jaar.

Autopech door het te lang stilstaan? Autogarage Profile Zierikzee of Profile Middelharnis helpt je graag

Mochten er zich problemen voordoen aan uw personenauto of bedrijfswagen, dan kun je natuurlijk altijd bij Profile Zierikzee of Profile Middelharnis terecht. Ook onze mobiele pechhulp kan worden ingeschakeld als uw auto niet meer wilt starten of niet veilig meer kan rijden. Wat de impact is van langdurig stilstaan moet je echt niet onderschatten, maar zoals je leest kun je er eenvoudig wat aan doen om die problemen te voorkomen of de kans daarop flink te reduceren. Neem bij vragen of voor het maken van een afspraak direct contact met ons op!

Bekijk onze andere blogs en acties

Nieuws

Ook voor landbouwvoertuigen is wieluitlijning belangrijk

Lees meer

Nieuws

Transporteurs kunnen flink besparen met wieluitlijning trucks

Lees meer

Nieuws

Banden sipen: wat is het en wat zijn de voordelen?

Lees meer

Nieuws

Profile pechhulpservice biedt uitkomst voor zakelijke klanten

Lees meer

Nieuws

Landbouwbanden (de)monteren is een vak apart

Lees meer

Nieuws

Het meest complete autobedrijf in Zeeland

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, unieke acties en aanbiedingen.