DBS Tyremanagement group b.v. neemt Profile Zierikzee en Middelharnis over en breidt specialisme uit met landbouwbanden. Bekijk het persbericht

Banden sipen: wat is het en wat zijn de voordelen?

Banden sipen: wat is het en wat zijn de voordelen?

Profile in Zierikzee en Middelharnis is gespecialiseerd in autobandenlandhouwbanden en truckbanden. Vanwege die expertise doen veel particuliere en zakelijke klanten graag een beroep op ons voor de aanschaf van nieuwe of goede gebruikte banden, bandenmontage en het balanceren en uitlijnen van de wielen. Veel minder bekend is het sipen van banden. En dat terwijl deze speciale machinale bewerking van uw banden voor een betere wegligging, meer grip en een kortere remweg zorgt. In dit artikel gaan er dieper op in. 

Wat is banden sipen?

Bij het sipen van banden wordt een wiel opgespannen op een speciale machine waarmee het wiel vrij rond kan draaien. In het loopvlak van de band worden haaks op de draairichting talloze kleine kerfjes aangebracht. Deze micro-profielgroeven zijn met het blote oog nauwelijks te zien. De impact van deze onopvallende groefjes (sipes) is echter opzienbarend groot. Met name op een nat of glad wegdek zorgen de talloze extra hulpgroefjes, aanvullend op het door de fabrikant aangebrachte bandenprofiel, voor een nog betere afvoer van vocht en dus voor veel meer grip en een betere wegligging. Ook heeft banden sipen een positieve invloed op de remweg. 

Wat zijn de voordelen van banden sipen?

Het sipen van auto-, landbouw- of truckbanden is een puur oppervlakkige bewerking. Er verandert niets aan de profilering en er wordt geen rubber weggesneden. De band krijgt haaks op het loopvlak kleine sipes die tijdens het rijden als een soort kleine lamelletjes of haakjes in het loopvlak fungeren. Naast de eerder genoemde voordelen, draagt sipen ook nog eens bij aan het optimaal overbrengen van de trekkracht van het voertuig op een verharde of onverharde ondergrond.

Daar zorgen die denkbeeldige lamelletjes/haakjes in het loopvlak voor. Om deze reden kiezen veel transportbedrijven en touringcarbedrijven ervoor om de banden op de aangedreven wielen van hun trucks en bussen bij onze Profile vestigingen in Zierikzee of Middelharnis te laten sipen. Net als bij personenauto’s en lichte bedrijfswagens draait het bij vrachtauto’s en bussen om veiligheid en het optimaal benutten van de trekkracht.

Meer veiligheid en grotere trekkracht

In de opsomming van de diverse voordelen van banden sipen mogen we de extra koeling van de banden niet vergeten. De kleine nerfjes haaks op het loopvlak fungeren als een soort koelribben. Zeker in tropisch hete zomers, waarbij de asfalttemperatuur snel en enorm hoog oploopt, is deze extra koeling meer dan welkom. Bijkomend voordeel is dat de banden onder dit soort omstandigheden veel minder heet worden en het rubber dus ook veel minder hard slijt. Door het banden sipen gaan banden ook nog eens extra lang mee. Er wordt dan ook weleens gesteld dat je door middel van sipen van een zomerband een vier-seizoenen-band maakt. Een band die onder alle omstandigheden goed presteert.

Sipen voegt waarde toe aan uw banden

Wij horen u denken, ‘waarom wordt dat sipen dan niet meteen al door de fabrikanten bij alle nieuwe banden toegepast?’ Dat is omdat sipen een te specifieke nabewerking is, afgestemd op het creëren van extra veiligheid, meer rijcomfort en extra trekkracht. Bandenfabrikanten kunnen bij de productie simpelweg niet inschatten naar welk werelddeel elke serie nieuwe banden verscheept wordt.

Zoals u kunt lezen heeft sipen met name in ons westerse klimaat een grote meerwaarde, maar in andere delen van de wereld is dat minder aan de orde. De fabriekssamenstelling en profilering van banden volstaat wereldwijd prima en met sipen kunnen daar achteraf nog een aantal extra voordelen aan worden toegevoegd. Profile loopt daar als marktleider in voorop. Het sipen is toepasbaar bij nieuwe banden en banden met een restprofiel van minimaal 5 millimeter.  

Kijk hoe het werkt en maak een afspraak

Wilt u zien hoe Profile het sipen van banden aanpakt, kijk dan op deze video of maak een afspraak bij Profile in Zierikzee of Middelharnis. 

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, unieke acties en aanbiedingen.