Veilig op vakantie? Check de banden van uw caravan, camper of aanhangwagen

Veilig op vakantie? Check de banden van uw caravan, camper of aanhangwagen

Het is zomer en dat betekent dat de caravan, camper of aanhangwagen weer uit de stalling kan. Voor u op pad gaat is het belangrijk om uw recreatievoertuig goed na te kijken. Het grootste deel van het jaar staat ‘tie immers stil. Hoe gek het ook klinkt, door het stilstaan in de stalling ontstaat er slijtage aan uw camper-, aanhangwagen- of caravanbanden.

Doordat uw recreatievoertuig in de winter zo lang stilstaat, worden uw camper-, aanhangwagen- of caravanbanden op een klein gedeelte belast. Dit veroorzaakt een vlakke kant op de band. Tijdens het rijden merkt u dat door vreemde trillingen. Om een ‘flat spot’ te voorkomen kunt u de bandenspanning het beste tot 3,5 bar verhogen voordat deze de stalling ingaat.

Uitgedroogde banden

Door ozon, UV-straling en hoge temperaturen droogt bandenrubber uit. Hierdoor ontstaan kleine scheurtjes. Ontdekt u scheurtjes in het profiel? Dan is het slim om even langs onze werkplaats in Middelharnis of Zierikzee te komen. Wij checken graag of u veilig op weg kunt!

Verkeerde bandenspanning

Een juiste bandenspanning vergroot de veiligheid en verlengt de levensduur van de band. Bij een verkeerde bandenspanning kunnen camper-, aanhangwagen- of caravanbanden tijdens het rijden oververhit raken. Hierdoor is de kans op een klapband groot.

Levensduur van banden

Banden hebben een gemiddelde levensduur van 6 jaar. Ook als de band relatief weinig kilometers heeft gemaakt. De band kan er op het eerste gezicht nog prima uitzien, maar schijnt bedriegt soms. Een jaarlijkse controle door een expert kan dus geen kwaad.

De DOT-code op de band geeft de leeftijd van de band aan. De laatste vier cijfers staan voor de productiedatum. Bijvoorbeeld: 3209 betekent de 32e week van 2009. Bij een band van voor 2000 staan er 3 cijfers.

Welke band moet u kiezen?

Normale personenwagenbanden kunnen een last van 1.200 kilo aan. Boven 1.200 kilo heeft u versterkte personenwagenbanden of bestelwagenbanden nodig. Deze banden hebben een grotere karkassterkte en hogere bandenspanning. Ook zijn deze banden minder gevoelig voor zijwind en veroudering.

Caravanbanden bij Rinus Roon

 

Toe aan nieuwe camper-, aanhangwagen- of caravanbanden? Maak een werkplaatsafspraak bij Rinus Roon  in Middelharnis of Zierikzee.

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, unieke acties en aanbiedingen.