De oorzaken en gevolgen van schade aan truckbanden

De oorzaken en gevolgen van schade aan truckbanden

In de transportsector krijgen banden het soms zwaar te verduren. Een nog altijd veel voorkomend probleem is afwijkende sporing, dit kan ervoor zorgen dat banden scheef gaan afslijten. Ook onbalans (door niet gebalanceerde wielen) veroorzaakt schade aan banden maar ook aan mechanische delen. Daarnaast bestaat er onder- en overspanning bij truckbanden. Hoe kun je dit voorkomen en oplossen? Die vragen beantwoorden we in dit artikel.

Afwijkende sporing? Laat je truck uitlijnen

Een afwijking van de sporing kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld mechanische delen die inslijten/speling krijgen of kuilen/obstakels kunnen dit veroorzaken. Ook door fouten bij reparaties en ouderdom kan een afwijkende sporing ontstaan. Je herkent afwijkende sporing aan:

Niet mooi afgesleten banden (scheef)

  • Hoger brandstof verbruik
  • Het voertuig rijdt niet prettig

Een afwijking van een paar millimeter kan ongemerkt al veel slijtage veroorzaken. Door de wielen weer juist uit te lijnen voorkom je onnodige bandenslijtage en extra brandstofverbruik. Je truck zal weer een stuk prettiger rijden en je bespaart bandenkosten en brandstof.

De oorzaken en gevolgen van onbalans

Een niet of verkeerd gebalanceerd wiel, of balanceerlood wat eraf is gevlogen kan worden veroorzaakt door het raken van een stoeprand. Niet goed gebalanceerde wielen kun je herkennen aan:

  • Trillend stuur of dashboard
  • Onregelmatige bandenslijtage
  • Verhoogde slijtage van mechanische delen van onderstel van voertuig zoals pennen en bussen
  • Hoger brandstof gebruik

Wanneer je lang blijft doorrijden met ongebalanceerde wielen kunnen de onderhouds- en reparatiekosten hoog oplopen. Door regelmatig je truck te laten balanceren verhoog je je rijcomfort en verlaag je je brandstofkosten: een goed gebalanceerde truck rijdt zuiniger, stabieler en rustiger. Bij Profile in Zierikzee en Middelharnis hebben we de juiste apparatuur en kennis in huis om je truck uit te lijnen en of te balanceren.

Het effect van bandenspanning bij vrachtwagenbanden

Onderspanning

Bij truckbanden kan door onderspanning of overspanning schade optreden. Dit is niet gewenst en dus beide verkeerd.  De gevolgen zijn echter verschillend. Onderspanning kan ontstaan door een aflopende band. Daarnaast kan ook een te hoge belasting per band de oorzaak zijn. Het gevolg van onderspanning is dat de schouders van de banden sneller slijten.  Ook ontstaat er meer warmteontwikkeling, een hoger brandstofverbruik en een toenemende rolweerstand.

Overspanning

Ook bij overspanning is de spanning niet in overeenstemming met het gebruik/gewicht en dus te hoog. De juiste spanning voor de juiste toepassing/gewicht is dus het uitgangspunt. Als gevolg van te hoge (over) spanning ontstaat er een verhoogde slipkans, snellere en onregelmatige slijtage aan de banden.

Kies de juiste bandenspanning

Het is dus erg belangrijk dat de banden een juiste bandenspanning hebben. Regelmatige controle moet ervoor zorgen dat er niet lang met de verkeerde bandenspanning wordt gereden. Profile doet dit middels fleetchecks die we op locatie of filiaal met afgesproken frequentie uitvoeren. Deze fleetchecks voorkomen heel veel bandenleed en stilstand en dragen bij aan kostenbeheersing en besparing. We monitoren alle gegevens die we bij fleetchecks constateren en in wpl uitvoeren in een uniek digitaal systeem wat TYMACON heet. In TYMACON heb je online inzicht per voertuig wat er is gebeurd, geconstateerd, gemeten en wat er aankomt de komende tijd qua banden vervanging. Profile is hierin uniek en de enige in de markt die dit op deze manier doet.

Reviews

Zeer ijverig om probleem te verhelpen, flexibel in afspraken, duidelijke uitleg, goede zorg voor auto en klant

Arianne, 24-07-2020

Trekhaak laten plaatsen. Alles keurig volgens afspraak, vriendelijk en professioneel personeel, kosteloos vervangend vervoer en ruim binnen de afgesproken tijd was de klus klaar. Gewoon goed dus!

Sabine, 11-07-2020

Snelle service met gezellig personeel. Twee keer geweest op doorreis. Snel en goed geholpen

Joop, 08-01-2021

Trekhaak laten monteren onder mijn auto, prima gedaan en zelfs nog een extraatje. Leenauto erbij en keurig gemeld toen het klaar was. Dat is echt service!!

Jacco, 13-08-2020

Prima service hier

Prima service hier. Ken Kees en Erwin al jaren. Betrouwbaarheid staat hier hoog in het vaandel. Vakkundig personeel die geen steken laten vallen. Hier kan je met een gerust hart om nieuwe banden maar ook voor een servicebeurt kan je bij Rinus Roon terecht.

Jan de Maat, 18-01-2021

Goede afhandeling van de afspraak. ontvangst en snelle service!

Jan Bouw, 29-09-2020

Fijne zaak. Zeer behulpzaam en vriendelijk. Snel reactie met vraag of probleem omtrent je auto

Judith Roon, 04-06-2020

Veel voorkomende schadebeelden

Zaagtandslijtage

Bij zaagtandslijtage vindt er onregelmatige slijtage plaats op de schouders van de band. Dit ontstaat bij veelvuldig gebruikmaken van de motorrem en lage belastingen.

Railslijtage

Dit type slijtage ontstaat bij lange afstand transport. De banden slijten zeer langzaam. Het probleem doet zich voornamelijk voor bij banden op de eerste as of bij aanhangers op de eerste as.

Vlekslijtage

Vlekslijtage is onregelmatige slijtage over de gehele band. Dit kan ontstaan door onjuiste spanning ten opzichte van de belasting. Een ver uiteen geplaatste vering verergert deze slijtage.

Truckbanden remixen

Wanneer je je truckbanden laat remixen (nieuw loopvlak) is dit vaak voordeliger dan vervangen. Het is tevens beter voor het milieu. Bij Profile in Zierikzee en Middelharnis bekijken we altijd of remixen mogelijk is. In het kader van volledig en veilig remixen wordt de band gekeurd en beoordeelt of dit verantwoord is. Veiligheid staat uiteraard voorop!

Ook interessant

Nieuws

Filiaalmanager Henk Hogeweg is servicegericht

Lees meer

Referentie Truck

Trucker André in ’t Veld is blij met Profile Euroservice

Lees meer

Referentie Truck

“De flexibele service bij Profile Tyrecenter Rinus Roon is buitengewoon”

Lees meer

Nieuws

Onbalans: mokerslag na mokerslag

Lees meer

Nieuws

De levensduur van geherprofileerde banden is 25% langer

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, unieke acties en aanbiedingen.