Hoe kun je bodemverdichting beperken?

Hoe kun je bodemverdichting beperken?

Omdat er tegenwoordig steeds meer gebruik wordt gemaakt van grotere landbouwmachines, kan bodemverdichting ontstaan. In dit blog lees je meer over hoe bodemverdichting ontstaat en wat je kunt doen om het te beperken.

Wat is bodemverdichting en waarom is het slecht?

De bodem wordt samengedrukt wanneer je met zware machines over kwetsbare en natte bodems rijdt. De bodemstructuur gaat hierdoor verloren. Dit brengt langdurige tot onherstelbare schade toe aan de structuur van de bodem en heeft een negatieve invloed op de verhouding van water en lucht in de bodem. Het volume aan zuurstof in de bodem vermindert, waardoor wortelgroei wordt beperkt of gewassen zelfs afsterven. Hierdoor heb je een lagere opbrengst en economische schade. De bodem kan herstellen, maar dit kost veel tijd en geld. Daarom is het belangrijk om bodemverdichting zo veel mogelijk te beperken.

Wat kan ik doen om bodemverdichting te verminderen?

Om bodemverdichting te beperken kan je verschillende voorzorgsmaatregelen treffen. Voor het beste effect kun je verschillende maatregelen combineren. Helaas is het vrijwel onmogelijk om verdichting helemaal tegen te gaan.

Verminder de uitgeoefende bodemdruk zoveel mogelijk door de juiste banden

  • Kies voor soepele banden afgestemd op je situatie en wensen. Dat kunnen ultraflex (VF) banden zijn maar dat is niet altijd nodig. Advies op maat is daarom altijd aan te raden.
  • Kies voor brede banden met een grotere luchtkamer. Dankzij het vergrote luchtvolume is lagere spanning mogelijk.
  • Gebruik dubbele banden om de bodemdruk te verlagen.

Verminder de uitgeoefende bodemdruk zoveel mogelijk door de juiste bandenspanning

  • Een lage bandenspanning zorgt voor groter contactoppervlak. Hierdoor ontstaat minder insporing en minder druk per m2.
  • Maak gebruik van een drukwisselsysteem om de bandenspanning aan te passen aan de omstandigheden. Op het veld zou de druk 0,8 bar of lager moeten zijn, op de weg minimaal 1,6 bar.

Naast het volgen van bovenstaande maatregelen kun je het beste zoveel mogelijk werken onder gunstige omstandigheden. Dit doe je door enkele uren na regenval te wachten om schade te beperken. Probeer alle werkzaamheden in één werkgang te combineren. Als het noodzakelijk is om twee keer te bewerken, kun je het beste de tweede keer in dezelfde richting rijden op anderhalve spoorbreedte versprongen. Op die manier wordt het gehele oppervlak één keer bereden.

Profile adviseert je over de juiste banden

Profile Car & Tyreservice Zierikzee en Middelharnis helpt bij het kiezen van de juiste banden. Onze adviseurs geven je graag persoonlijk advies en komen zo nodig bij je langs. Zij weten als geen ander welk merk en of type band het beste werkt in jouw situatie. Heb je vragen? Stel die dan via het contactformulier of aan de specialist waarmee je normaal gesproken contact hebt.

Ook interessant

Nieuws

Banden sipen: wat is het en wat zijn de voordelen?

Lees meer

Nieuws

Profile pechhulpservice biedt uitkomst voor zakelijke klanten

Lees meer

Nieuws

Landbouwbanden (de)monteren is een vak apart

Lees meer

Nieuws

Het meest complete autobedrijf in Zeeland

Lees meer

Nieuws

Rijden op winterbanden in de zomer: een slecht idee!

Lees meer

Nieuws

Bij Profile krijgt je auto voor de vakantie extra aandacht

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, unieke acties en aanbiedingen.