Kies de beste landbouwband voor het voorjaarsland

Kies de beste landbouwband voor het voorjaarsland

Elke landbouwer kent het belang van een goede bodemstructuur voor de groei en bloei van de gewassen. Met name in het voorjaar dient de grond intensief bewerkt te worden met zware machines. Denk aan het kleinmaken van het omgeploegde land, bemesten, inzaaien en planten. Elke machinale bewerking heeft impact op de bodemgesteldheid en met name de verdichting van de akkergrond. Vanuit een jarenlange ervaring als leverancier van nieuwe en gebruikte landbouwbanden geeft Profile Zierikzee en Middelharnis graag een aantal adviezen. Waar moet je zoal op letten bij landbouwbanden in het voorjaarsseizoen?

Voorkom een valse start

Uit diverse internationale onderzoeken blijkt dat verdichting van de landbouwgrond grote gevolgen heeft op de opbrengst van de geteelde gewassen. Bodemverdichting zorgt voor onvoldoende beluchting en belemmert de doorlaat van regenwater naar de onderlaag waar de wortelgroei plaatsvindt. Tevens zal de effectieve werking van bemesting en gewasbeschermingsmiddelen hierdoor achterblijven. Kortom, het belemmert de groei en bloei van de gewassen en zorgt voor flinke economische schade. Toepassen van de juiste banden aan tractoren en landbouwmachines draagt in hoge mate bij aan een optimale bodemgesteldheid en dus een hogere opbrengst bij de oogst van de gewassen. Ons advies, voorkom een valse start bij het planten en zaaien van je gewassen, kies voor juiste banden en goede bandenspanning.

Houd goed rekening met specifieke aspecten

Bij landbouwbanden praten we feitelijk over twee dingen. Het juiste type band en de juiste bandenspanning. Dat klinkt echter eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. De fabrikant van landbouwwerktuigen geeft bijvoorbeeld aan welk type banden en welke bandenmaat geschikt zijn. Ook wordt de bandenspanning in de technische specificaties benoemd. Maar daarbij is geen rekening gehouden met specifieke aspecten, zoals de soort landbouwgrond en het gewas dat je op een bepaald perceel gaat verbouwen. Het bewerken van zware kleigrond vraagt natuurlijk iets totaal anders van een landbouwband dan de veel lichtere zand- of veengronden. Dat geldt ook voor het gewas dat je dat seizoen op een bepaald stuk grond gaat verbouwen. Bodemverdichting heeft bijvoorbeeld op knolgewassen als aardappelen, suikerbieten en uien een veel grotere impact dan bij gewassen die hun groei en bloei meer aan het grondoppervlak en bovengronds ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan grasland, tarwe en mais. Bij Profile Zierikzee en Middelharnis zeggen wij dan ook: kies voor ieder soort land de juiste band! Als bandenspecialist geven wij altijd advies op maat.

Nieuwe of gebruikte landbouwbanden kopen?

Uit dit artikel blijkt wel dat er allerlei zaken zijn waar je rekening mee moet houden en dat je tijdens het landbouwseizoen vaak moet switchen van type band (bandbreedte en soort profilering) en daarbij ook de bandenspanning moet aanpassen op de situatie van dat moment. Bij Profile in Zierikzee en Middelharnis kun je altijd terecht voor een groot assortiment nieuwe en goede gebruikte landbouwbanden van alle merken. Daarnaast geven wij je graag een deskundig bandenadvies en bij pech kun je ook nog eens gebruikmaken van onze unieke mobiele pechhulpservice. Dat alles maakt van Profile Zierikzee en Middelharnis dé bandenboer waar je altijd op kunt rekenen!

Bekijk onze andere blogs

Nieuws

Banden sipen: wat is het en wat zijn de voordelen?

Lees meer

Nieuws

Profile pechhulpservice biedt uitkomst voor zakelijke klanten

Lees meer

Nieuws

Landbouwbanden (de)monteren is een vak apart

Lees meer

Nieuws

Het meest complete autobedrijf in Zeeland

Lees meer

Nieuws

Rijden op winterbanden in de zomer: een slecht idee!

Lees meer

Nieuws

Bij Profile krijgt je auto voor de vakantie extra aandacht

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, unieke acties en aanbiedingen.