Rijden op winterbanden in de zomer: een slecht idee!

Rijden op winterbanden in de zomer: een slecht idee!

Misschien moeilijk te geloven, maar bij Profile in Zierikzee en Middelharnis komen we het regelmatig tegen: mensen die heel het jaar door, dus ook tijdens de warme, droge zomermaanden, gewoon op winterbanden door blijven rijden. Als bandenspecialist raden wij dat sterk af. In dit artikel leggen we uit waarom rijden op winterbanden in de zomer een slecht idee is.

Gemakzucht of verkeerde zuinigheid

Er zijn nogal wat mensen die waarschuwingen en campagnes vanuit de autobranche en persoonlijke herinneringen die vanuit de autobedrijven negeren. Ook in de zomer rijden ze gewoon door op winterbanden. Omgekeerd is dat trouwens ook met zomerbanden in de winter het geval.

Waarom doen autorijders dat? De term winterband geeft toch duidelijk genoeg aan dat dit banden zijn die speciaal in koude, natte en gladde omstandigheden prima tot hun recht komen? In de praktijk blijkt dat een aanzienlijk aantal automobilisten vanuit gemakzucht of vanwege de kosten, het advies om in het voor- en najaar te switchen van banden naast zich neerlegt. Er wordt dus niet de moeite genomen om even bij de garage langs te gaan om de zomer- en winterbanden om te wisselen. Ook wordt er door de kosten bewust voor gekozen om de winterbanden tijdens de zomermaanden op te rijden. Er zit immers nog best aardig wat profiel op…

Nadelig voor de rijveiligheid

Als bandenspecialist vinden wij het een heel slecht idee als mensen dit soort keuzes maken. Het is verkeerde zuinigheid om tijdens de zomer op winterbanden door te rijden. Ook voor de groep die dit vanuit gemakzucht doet hebben wij weinig begrip. Onder winterse omstandigheden functioneren winterbanden juist optimaal. Ze dragen bij aan een goede wegligging (grip op het wegdek) en korte remweg. In de zomermaanden geldt juist het tegenovergestelde. De samenstelling en opbouw van winterbanden is gemaakt voor lage buitentemperaturen en een koud, nat en glad wegdek. Dat heeft alles te maken met de samenstelling van het rubber en het speciale profiel in het loopvlak van winterbanden. Bij temperaturen boven de circa 7 graden Celsius en een doorgaans droge en sneeuw- of ijsvrije ondergrond (wegdek) vervallen de voordelen van winterbanden. Lopen de temperaturen nog wat verder op, dan wordt het al snel ronduit onveilig om op winterbanden door te rijden. Je auto heeft immers veel minder grip en een aanzienlijk langere remweg op winterbanden in de zomer. Je brengt daarmee jezelf, mede-inzittenden en overige weggebruikers in gevaar. Dat risico wil je toch niet nemen?

Verminderd rijplezier en hoger brandstofverbruik

Naast de directe veiligheidsrisico’s zijn er nog een aantal goede redenen om de winterbanden in het voorjaar in te wisselen voor zomerbanden. Door de hogere temperaturen en omdat er bij helder en droog weer en prima zicht meestal ook wat harder wordt gereden, loopt de bandentemperatuur vaak flink op. Zeker bij snikhete dagen zou dat zomaar tot een spontane klapband kunnen leiden. Een winterband is hier namelijk helemaal niet tegen bestand. Minder gevaarlijk, maar daarom niet minder vervelend is het geraas dat ontstaat bij het rijden met winterbanden op een droog en warm wegdek. Als je denkt dat het goedkoper is om in de zomer je winterbanden op te rijden, moeten we je teleurstellen. Door de veel hogere rolweerstand van stugge winterbanden met grove profilering op een droog en warm wegdek, is het brandstofverbruik aanzienlijk hoger dan bij het rijden op zomerbanden. Kortom, er zijn meer dan genoeg redenen om zomer- en winterbanden te gebruiken waar ze speciaal voor gemaakt zijn.

Laat je banden checken bij Profile in Zierikzee of Middelharnis

Je auto verdient in elk jaargetijde aandacht. Bij Profile in Zierikzee en Middelharnis weten onze automonteurs en bandenspecialisten precies waar ze in de verschillende seizoenen extra op moeten letten. Neem zeker met de banden van je auto geen enkel risico en laat ze voor de zekerheid even gratis controleren bij één van onze vestigingen. Daarbij kijken wij natuurlijk ook gelijk of de banden goed op spanning staan. Is je auto aan een grote of kleine onderhoudsbeurt of APK toe? Dan nemen wij een grondige inspectie van de banden uiteraard direct in het hele plaatje mee. Mocht het nodig zijn, dan zullen wij je adviseren als de banden versleten zijn. Bij Profile heb je keuze uit de beste autobanden tegen een scherpe prijs. Natuurlijk worden de nieuwe banden door ons zorgvuldig gemonteerd en gebalanceerd. Mocht dat nodig zijn, dan zullen wij je ook zeker adviseren om de wieluitlijning door ons te laten controleren en corrigeren. Met de complete service van Profile in Zierikzee of Middelharnis ben je verzekerd van optimaal rijcomfort en vele veilige kilometers. Maak dus snel een afspraak!

Maak snel een afspraak

Afspraak maken

Afspraak maken voor een personenauto

Uw auto *
Bij benadering
Gewenste tijd *
:
Gewenste service *

Afspraak maken voor een landbouwvoertuig

Afspraak maken voor een truck

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, unieke acties en aanbiedingen.